Avvikande telefontider: tors 9/5, fre 10/5 – Stängt. Offertförfrågan och skadeanmälan kan göras via hemsidan.

en förlovningsring och en vigselring
I den här artikeln går vi igenom vad skillnaden är mellan en förlovningsring och en vigselring. Hur betydelsen har förändrats genom historien och vad man ska tänka på när man väljer en ring.

Skillnaden mellan förlovningsringar och vigselringar

Kort sagt kan man säga att skillnaden mellan en förlovningsring och en vigselring är att en förlovningsring är ett tecken på att man helhjärtat engagerar sig i sin partner och att man någon gång i framtiden skulle kunna tänka sig att gifta sig. 

Förlovningsringen symboliserar dock inte ett löfte eller ett åtagande på samma sätt som en vigselring gör där man vid vigseln bekräftar varandra och går in ett juridiskt bindande kontrakt. Med andra ord att man ingått i ett äktenskap.

Det är traditionellt vanligare i Sverige till skillnad från andra länder att man lägger större energi och pengar på en vigselring än en förlovningsring.

Vi har dock sedan ett flertal år tillbaka sett att detta har ändrats i Sverige och förlovningsringen har blivit den mest utsmyckade ringen. Dessa ringar har spelat centrala roller i äktenskap och förlovningar över hela världen.

Nedanför tittar vi närmare på deras historia, design, kulturella betydelser, hur du kan anpassa ditt val till din personliga stil, och traditionerna kring vilket finger ringarna bör bäras på.

Kort om hur betydelsen har förändrats genom historien

Förlovningsringen

Förlovningsringar och vigselringar har båda genomgått betydande förändringar i betydelse genom historien.

Från början användes ringar i antika civilisationer som ett tecken på ägande, rikedom, eller ett tecken för evighet. Det var också ett avtal som juridiskt band paren och hölls oftast för familjer och släkt efter en överenskommelse snarare än som en symbol för kärlek.

Under medeltiden blev förlovningsringar mer associerade med löften om äktenskap, medan vigselringar blev en del av kyrkliga ceremonier. På 1900-talet började båda typerna av ringar mer uttryckligen symbolisera kärlek, engagemang och en individuell och gemensam identitet för paret. 

Vigselringen

Traditionen med vigselringen härstammar från romartiden. Till skillnad från hur det är i nutid så var det primärt kvinnan som bar en vigselring medan däremot idag så är det båda parter. 

Olika kulturer

Tittar man exempelvis på hur det gick till i Egypten så ansågs ringen med dess cirkulära form vara en evig cykel.

Vigselringen var en symbolisk gest för evig kärlek mellan makarna. Under medeltiden blev vigselringen en fast del av kristna vigselceremonier. Den började symbolisera inte bara kärlek och trohet mellan makarna, utan också Guds närvaro i äktenskapet.

Vid den här perioden introducerades även idén om att bära ringen på det fjärde fingret på vänster hand, baserat på tron att det fanns en direkt ven till hjärtat från detta finger, vilket man dock ansåg var en medicinsk myt.

I modern tid har betydelsen av vigselringen fortsatt att utvecklas. Idag ses ringen främst som en symbol för kärlek, engagemang och partnerskap mellan två människor.

Den representerar ett löfte om att dela ett liv tillsammans och ett tecken på likt tidigare förklarat ett bindande avtal mellan två partners.

Efter all den här utvecklingen kan vi konstatera att det har anpassats till det bättre och formats mer efter samhällets syn på äktenskap, kärlek och partnerskap.

Design och estetik

Förlovningsringar karakteriseras ofta av en central ädelsten, där diamanter är det mest traditionella valet.

Diamanter väljs ofta för deras hårdhet, glans och betydelse. Andra ädelstenar som safirer, rubiner och smaragder har också blivit allt populärare som centrala stenar som erbjuder en större variation av färger.

Vissa designelement som en halo-inställning på ringen, där små diamanter omger den centrala stenen, eller vintage-inspirerade milgrain-detaljer, kan bidra med lite extra charm och karaktär.

 

Vigselringar tenderar att vara lite mer återhållsamma i designen och består oftare av enklare metallband som kan vara släta eller ha subtila utsmyckningar som ingraverade mönster. 

Ett växande intresse inom vigselringarna har lett till ett högre intresse av att de ska innehålla små stenar, unika texturer eller blandningar av metaller för att spegla personens personlighet.

Sammanfattningsvis kan man säga att designen och estetiken av förlovnings- och vigselringarna inte bara speglar individens smak och stilpreferenser, utan också en djupare förståelse och uppskattning av tradition, innovation och personlig betydelse. 

Hur ska man anpassa sig i valet?

Valet av förlovningsring och vigselring bör reflektera både din personliga stil och hur mycket man känner att respektive bör kosta. Tänk på ringens design, material och eventuella ädelstenar utifrån vad som känns rätt för dig och din partner.

Att anpassa ringarna kan också innebära att inkludera personliga inslag som en gravyr eller att designa en helt unik ring tillsammans med en juvelerare. 

Se också till att ni har rätt försäkring för ringarna när ni väl bestämt er, ifall att eventuella skador skulle uppstå.

Vilket finger ska vigsel alternativt förlovningsringen sitta på?

Traditionellt bär man förlovningsringen och vigselringen  på fjärde fingret på vänster hand i de nordiska länderna samt USA medan i de övriga länderna på höger hand. 

Det finns dock inget som säger att man måste bära ringarna på vänster hand i Sverige om man tycker att det känns bättre att bära dem på höger!

Sammanfattning

Att förstå skillnaden mellan en förlovningsring och en vigselring är viktigt för par som planerar sitt liv tillsammans. Ringarna är mer än bara smycken med tanke på att de faktiskt symobliserar kärlek och ett åtagande för varandra.

Förlovningsringen symboliserar ett löfte om att engagera sig helhjärtat i sin partner, med oftast en tanke på äktenskap i framtiden.

Historiskt sett har betydelsen av förlovnings- och vigselringar varierat stort, från att symbolisera ägande och ekonomiska avtal till att idag representera kärlek och engagemang.

I antika tider användes ringar som ett tecken på rikedom och ägande, medan de under medeltiden och framåt började symbolisera kärlek och trohet.

Vigselringen, å andra sidan, bekräftar parets äktenskapslöfte och binder dem samman i ett juridiskt och känslomässigt avtal.

Traditionen med vigselringen har sina rötter i antiken, där den representerade en gåva från mannen till kvinnan som ett tecken på äganderätt.

I modern tid har dess betydelse utvecklats till att bli en symbol för kärlek, engagemang och ett delat liv.

Undrar du något?

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.

    Rulla till toppen