Avvikande telefontider: tors 28/3, fre 29/3 – Stängt, mån 1/4 – Stängt. Offertförfrågan och skadeanmälan kan göras via hemsidan.

svart-forlovningsring
Kostnaden på en förlovningsring kan variera väldigt mycket. Det är också ett stort steg fullt av känslor och förväntningar, där både vilja och plånbok spelar stor roll. I den här artikeln går vi igenom vilka faktorer som är viktiga när man ska införskaffa sig en ring till sin partner.

Vad kostar en förlovningsring? Faktorer som påverkar!

Förlovningsring som slipas

Hur mycket ska en förlovningsring kosta?

Genomsnittskostnaden för en förlovningsring varierar stort och det finns inget definitivt svar på ”vad en förlovningsring ska kosta”, men värdet på de flesta förlovningsringar som vi försäkrar ligger mellan 100 000 –  300 000 kr. Sedan vi lanserade vår specialförsäkring för smycken för 10 år sedan har vi sett att värdena ökat i stadig takt. Idag är det övre spannet på förlovningsringar vi försäkrar mellan 300 000 kr och 500 000 kr. Inom vår hemförsäkring finns ingen övre gräns för hur dyrbara ringar vi kan försäkra.

Faktorer

Faktorer som spelar in på hur dyr en ring kan vara är framför allt diamantens storlek (stenens vikt i carat) och slipning samt kvalitet vad gäller färg och klarhet.

Priset på förlovningsringen påverkas även mycket av om det är en specifik smyckestillverkare som designat och tillverkat ringen, såsom den franska smyckestillverkaren Cartier eller det amerikanska juvelerarföretaget Tiffany & Co.. Även vilken typ av metall som ringen är gjord av spelar in där det mest vanliga vi försäkrar är vitguld, platina och gulguld. Alla dessa faktorer är avgörande för ringen. 

Ingen summa  är dock ”rätt” eller ”fel”. Det viktiga är att det finns rätt förväntningar på ringen, att det känns rätt för båda parter och passar in i er ekonomi. 

Prisintervaller

Prisintervallet är extremt brett. Från budgetvänliga alternativ under 5 000 kr till lyxiga designerringar över en halv miljon kronor, finns det en ring för varje budget och personliga förutsättningar.

Generellt går priset upp när du går över specifika nivåer som 0.5 ct, 1 ct, 1.50 ct… Därför kan en ring som är 0.98 ct kosta väsentligt mindre än en sten som bara väger lite mer över 1 ct.

Certifikat

De vanligaste certifikaten för diamanter som vi försäkrar är framför allt från GIA (Gemological Institute of America) och HRD Antwerp. Det finns även ett fåtal andra etablerade institut.

Det kan vara bra att veta att vi inte försäkrar lösa ädelstenar som inte är infattade i ett smycke. Det händer att kunder väljer att köpa stenen separat och då kan vi försäkra hela ringen när den är färdigställd och en juvelerare har fått diamanten på plats.

Vilken diamantslipning är vanligast?

Den runda briljantslipade diamanten är den mest populära och alltid eftertraktad. Men kom ihåg att andra slipningar kan ge en ännu mer personlig touch och även ge mer ring för pengarna än en briljantslipad sten.  Slipningen på stenen är extremt viktigt och påverkar hur diamanten reflekterar, bryter och sprider ljus. Det senare brukar kallas för diamantens “fire”.

Borde man lägga mer pengar på en ring till förlovning eller en vigselring?

I USA är det vanligare att man spenderar mer pengar på en förlovningsring medan det traditionellt har varit vigselringen i Sverige. Vi har sedan många år tillbaka sett att detta har ändrats i Sverige och förlovningsringen har blivit den mest utsmyckade ringen. När vigselringen sedan hamnar på fingret är det alltid bra att fundera på hur de båda ringarna passar och känns bredvid varandra.

Förlovningsringen med sin sten får gärna “lyftas” ännu mer av vigselringen och samtidigt passar väl med infattningen när den ligger an mot vigselringen.

Sammanfattning

Att välja en förlovningsring kan vara både stressande och spännande. Med rätt kunskap och förberedelser kan du hitta den perfekta ringen som symboliserar er kärlek utan att kompromissa för mycket med de bitar som är viktigast för dess framtida bärare. Genom att ta hänsyn till de punkterna vi nyss gått igenom så kommer du få det mycket lättare när du väljer din nya förlovningsring!

Undrar du något?

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.

    Rulla till toppen