Telefontider under juli månad: mån-fre kl 9.00-16.30

Ibland gömmer sig de mest otroliga samlingarna på de mest vardagliga platser. Det kan vara hos en tandläkare, som i detta fall visade sig sitta på den största modeskatten som någonsin nått andrahandsmarknaden i Sverige. Eller hos ett par i Norge, vars hem nästintill liknat ett konstgalleri tack vare sin nära relation till Picasso. Gömda samlingar fortsätter att överraska, som när en av våra internationellt mest kända dramatiker gick ur tiden – då lockade hans privata samling budgivare världen över.

När gömda samlingar blir till fynd

När gömda samlingar blir till fynd

Ibland gömmer sig de mest otroliga samlingarna på de mest vardagliga platser. Det kan vara hos en tandläkare, som i detta fall visade sig sitta på den största modeskatten som någonsin nått andrahandsmarknaden i Sverige. Eller hos ett par i Norge, vars hem nästintill liknat ett konstgalleri tack vare sin nära relation till Picasso. Gömda samlingar fortsätter att överraska, som när en av våra internationellt mest kända dramatiker gick ur tiden – då lockade hans privata samling budgivare världen över.

Ett liv i couture – unik samling upptäcks på Östermalm

Anna Alexandersson är en tämligen intressant person inom svensk auktionshistoria. Den till synes milda tandläkaren var ett känt namn hos många exklusiva designers och modehus som hon under åren byggt relationer med. Hennes passion för couture nådde inga gränser. Att kliva in i lägenheten på Östermalm var som att öppna dörren till en annan värld. Där upptäckte Bukowskis modeexpert Johanna Fock med kollegor en helt exceptionell samling bestående av 1 500 objekt från anrika modehus som Chanel, Hermès, Dior och Prada. Experterna hade aldrig sett något liknande. Det var uppenbart att varje plagg och varje accessoar varit noga utvalda av en riktig konnässör med det rätta ögat för elegans och kvalitet. Allt som återfanns var i absolut nyskick med tillhörande kartonger och dustbags. Anna hade vårdat samlingen med vad som bara kan beskrivas som äkta kärlek.
Att upptäcka den här sortens samling i Sverige är mycket unikt. Det är Anna Alexanderssons livsverk, en tidsresa, en brinnande respekt för hantverket och för de kreatörer som skrivit modehistoria. För Bukowskis experter har det varit ett tidskrävande och omfattande arbete att sortera i de privata kollektionerna, men de alla beskriver det som en lyx att få tillgång till denna gömda skatt. Samlingen som presenterades var från 90-talet och framåt. Höjdpunkter inkluderade en Hermès Birkin Himalaya till ett utropspris på 1,2–1,5 MSEK, en mycket sällsynt Chanel ”Camelia”-jacka till ett utrop på 250 000 SEK samt en Chanel ”Birdcage”-väska till utrop på 120 000 SEK. Väskan, formad som just en fågelbur, tillverkades i begränsad upplaga med Chanels signaturpärlor och CC-logotyp och är spektakulär att bevittna. Dessutom hittades ett exklusivt urval pret-à-porter från Dior, Prada, Gucci, Lanvin med flera.

Vän till Picasso satt på storslagen konstskatt

Industrialisten Arild Wahlstrøm levde ett liv som de flesta bara kan drömma om. Han blev inbjuden att besöka Picasso i södra Frankrike inte en, inte två, utan tre gånger. Tyvärr kom affärer och jobb emellan vid varje tillfälle, så det blev ingen fransos av Arild. Men det stoppade honom inte från att bygga upp en omfattande konstsamling i hemmet han delade med sin fru Aasta på Holmenkollen i Norge. Där återfanns stora norska och internationella verk av de konstnärer han under åren format personliga relationer till så som Poliakoff, Soulanges, Singier och många fler
Vid en affärsresa till Paris 1946 upptäckte paret Wahlstrøm ett porträtt av ett kvinnohuvud i en liten konsthandel. Porträttet tog dem med storm och blev startskottet på ett intensivt samlade som resulterade i en av världens största privata samlingar av Picasso-grafik, som tillsammans med andra verk skulle pryda parets hem. Arild Wahlstrøm Collection såldes på Modern Art & Design i Stockholm under maj 2023, där flertalet konstverk auktionerades ut. Bland annat klubbades Picassos ”Fumeur à la Cigarette Blanche” för 300 000 SEK, Manessiers ”Passion Espagnole III” för 130 000 SEK, och Singiers ”Intérieur des forains” för 150 000 SEK.

Miljonresultat för Lars Noréns privata samling

Lars Noréns oförutsedda och hastiga bortgång 2021 skakade Sverige. En av vår tids mest välkända dramatiker hade gått ur tiden. Plötsligt uppstod en tystnad som lamslog kultursfären, som nu stod inför den enorma uppgiften att hantera hans omfattande verk och arv. För det är ett stort arv. När Bukowskis auktionerade ut Lars Noréns privata samling upplevde de det största intresset sedan The Ingmar Bergman Auction 2009. Samlingen innehöll 171 föremål och lockade hundratals budgivare både nationellt och internationellt, och budgivningen blev minst sagt hetsig.

I sin helhet hade samlingen ett utrop på 560 000 SEK men såldes för totalt 2,2 MSEK, klubbat 224 % över utrop. Maria Miesenbergers fotografi ”Utan titel/Ohne titel” blev auktionens dyraste föremål med ett slutpris på 173 450 SEK, följt av Noréns ikoniska svarta skrivmaskin som uppnådde ett slutpris på 69 875 SEK.

Såldes gjorde även en liggstol av Le Corbusier med ett slutpris på 57 625 SEK, Noréns kompletta skivsamling med ett slutpris på 46 000 SEK samt en skinnjacka med tillhörande fotografi av Mikael Jansson med ett slutpris på 46 600 SEK. I samband med auktionen och utställningen publicerades en bok som kommer leva vidare som ett kulturhistoriskt dokument för framtiden, och kanske till och med kan bli ett samlarobjekt i sig självt.

Försäkra din samling hos Brookfield

Sitter du på en gömd samling, eller äger ett fåtal dyrbara konstverk som du önskar försäkra? Vi erbjuder en konstförsäkring som ger ett heltäckande skydd om din samling skulle råka illa ut – oavsett om den är ny eller uppbyggd under flera års tid

Tillsammans kan dina designobjekt och konstverk vara värda mer än vad du tror. Om du har fler frågor om försäkringen, ring oss på 08-503 093 30.

Vill du ha förslag på försäkring?

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.

    Rulla till toppen