Avvikande telefontider: Midsommarafton – Stängt. Offertförfrågan och skadeanmälan kan göras via hemsidan.

Värdeökning av klockor - Rolex
Det är endast ett fåtal klockor som ökar i värde över tid, och vissa märken och modeller stiger mer i värde än andra. Läs mer om vilka klockmärken som ökar i värde och vad du som försäkringstagare bör tänka på om du äger en klocka som ökat i värde.

Värdeökning av klockor

Värdeökning av Patek Philippe Nautilus

När Patek Philippe gick ut och sa att de skulle sluta tillverka Nautilus i stål sköt värdet på dessa klockor i höjden. Modellen i sig är en av de mest populära och i många fall är nu dessa klockor värda mer än 1 miljon kronor. De flesta begär idag kring 1,3 miljoner för en Patek Philippe Nautilus. Det finns många som står i kö för en Nautilus och som väntat i många år på att få köpa denna klocka, men som nu besviket behöver inse att de kommer tvingas betala över miljonen för en modell med listpris 300 000+ kronor. Men varför väljer Patek Philippe att sluta sälja sin populäraste modell? Deras egen VD uppger att klockan fallit offer för sin egen popularitet. Modellen är den mest prisvärda i sortimentet och samtidigt dominerar den varumärkets image genom sin popularitet.

En klocka som köps enbart för att säljas vidare, gör att varumärket urvattnas och förlorar mycket av sin kredibilitet. Därav detta djärva beslut, som på sätt och vis triggar just det som Patek ville undvika. För nu ökar värdet ännu mer.

Men för dig som idag redan äger en Nautilus är detta förstås en otroligt uppiggande nyhet. Den innebär naturligtvis att du har möjlighet att göra en rejäl vinst när du säljer klockan. Med en värdeökning kommer dock en mycket viktig detalj som är enkel att glömma, och detta är att se över försäkringen. För det första bör du säkerställa att du har en klockförsäkring med bra villkor och för det andra att det står rätt värde angivet i försäkringen. Kontakta oss på Brookfield om du önskar höja försäkringsvärdet på din Nautilus eller vill teckna försäkring.

Värdeminskning

Klockor och andra samlarobjekt är exempel på föremål som riskerar att tappa värde efter en reparation. Om din vintageklocka skadas och inte kan repareras med originaldelar kanske den förlorar i marknadsvärde.

Hör med ditt försäkringsbolag att du blir ersatt för detta om en skada skulle inträffa.

Värdeökning Rolex Sea-Dweller & Audemars Piguet’s Royal Oak Jumbo

Det är endast ett fåtal klockor som ökar i värde över tid, och vissa märken och modeller stiger mer i värde än andra. På köp- och säljsidan chrono24.com kan man se hur Rolex Sea-Dweller dubblerats i värde under de senaste tio åren. Audemars Piguet’s Royal Oak Jumbo är ett annat exempel på en klassisk klockmodell som ökat rejält i värde på senare tid. Den exakta benämningen på modellen i fråga är Royal Oak Jumbo Extra Thin ref.15202ST

Kontrollera så att ditt försäkringsbolag inte tillämpar åldersavdrag på klockor och smycken som du köpt nya.

Vilka klockmärken ökar i värde?

De klockmärken som är kända för att behålla eller öka i värde är exempelvis Rolex, IWC, Audemars Piguet, Patek Philippe – dock är det vissa modeller som är mer eftertraktade och stiger i värde mer än andra. Det går även trender i vilka klockor som ökar i värde över en viss tid.
En del modeller är mer efterfrågade än andra, till exempel Patek Philippe Nautilus och Rolex Daytona. Dock är det endast ett fåtal klockor som faktiskt ökar i värde över tid.

Hur vet jag vilken klocka som är värd att investera i?

Att läsa på klockforum, bloggar och att besöka siter som köper och säljer klockor kan hjälpa dig en bit i klockdjungeln i jakten på en vacker och unik klocka.
Är du däremot ute efter en investering, bör du anlita en klockexpert som kan hjälpa dig att hålla ögonen på marknaden tills det dyker upp något för dig.

Varför ökar en del klockor i värde?

Det finns många faktorer som påverkar varför en klocka ökar i värde. Först och främst handlar det förstås om utbud och efterfrågan. En del märken och modeller är helt enkelt populärare och svårare att få tag på. Du kan få stå många år på en väntelista hos en av varumärkenas återförsäljare för att få tag på en speciell klocka.
Och ibland är till och med väntelistan full. Om en klocka redan idag är eftertraktad och svår att få tag på, kommer utbudet och efterfrågan påverka priset än mer i framtiden. Sammanfattningsvis kan man säga att ju svårare det är att få tag på en välkänd och populär klocka, desto mer är den antagligen värd.

Ta hand om din klocka

Skicket på klockan är avgörande. Stötskador och repor bör undvikas. En försäkring utan självrisk hjälper dig bibehålla ett perfekt skick över längre tid eftersom du kan lämna in klockan för reparation även vid mindre och rent estetiska skador. En fördel är då att kunna gå till samma butik som där du köpte klockan för att vara säker på att den repareras med originaldelar av en fackman.

Vi på Brookfield samarbetar sedan flera år tillbaka med auktoriserade urhandlare i Sverige och erbjuder reparation utan självrisk där du köpte klockan.

Försäkring vid värdeökning

Om din klocka har ökat i värde sedan du tecknat din försäkring bör du kontakta försäkringsbolaget och meddela detta. I händelse av en förlust är detta avgörande för att du ska få rätt ersättning.
Vi använder ett årligt index för att justera beloppen, men det är du som försäkringstagare som ansvarar för att beloppen du tecknat försäkring för är tillräckliga. Ibland kan du behöva värdera din klocka på nytt för att ta reda på dess värde.

Värdera din klocka

Vi erbjuder onlinevärdering i samarbete med Barnebys. Genom att uppge detaljer kring din klocka samt ladda upp några bilder kan du få din klocka värderad inom 48 timmar av en expert från Sotheby’s eller Christie’s.
Vi rekommenderar även Chrono24.com där du som klocksamlare kan köpa och sälja klockor samt få hjälp med värdering.

Försäkra din klocka

En klocka med högt värde skiljer sig från andra värdeföremål. Inte bara för att den är värdefull, utan framför allt för att det är en accessoar som du säkert bär dagligen. Det gör att risken för förlust och skada ökar. Vare sig det handlar om t.ex. stöld och rån, eller om du oturligt tappar din klocka i marken, så kan du med en klockförsäkring få ersättning för detta.

Vi på Brookfield kan ta fram ett skydd för din klocka specifikt så att du har försäkring upp till tillräckligt belopp och med ett skydd som anpassats särskilt för dyrbara klockor.

Läs mer om vår klockförsäkring eller be om en offert.

Vill du ha förslag på försäkring?

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.

    Rulla till toppen