Avvikande telefontider: tors 9/5, fre 10/5 – Stängt. Offertförfrågan och skadeanmälan kan göras via hemsidan.

Andreas Rydén, Chefsspecialist konst och vice VD på Bukowskis, är expert på värdefulla föremål och har alla de rätta tipsen för att du ska lyckas med din första auktion!

Värdefulla auktionstips med Andreas Rydén på Bukowskis

Vad bör man tänka på inför sin första auktion?

– Jag brukar säga att man ska handla med hjärtat. Gå på känsla och köp det du verkligen tycker om, i stället för att tänka på om det är en bra investering eller inte.

Det blir mycket roligare så, och det leder ofta till ett bättre köp.

Vilka vanliga fällor kan man undvika?

– Kom påläst! Idag kan du enkelt hitta bra information på nätet som gör att du kan undvika kostsamma misstag. För att vara på den säkra sidan kan du också fråga specialisterna på plats.

De är otroligt kunniga och delar allt som oftast med sig av sin kunskap, så tveka inte på att ställa dina frågor innan auktionen börjar.

Hur skiljer sig en digital auktion från en auktion på plats? Bör man tänka på något annat sätt?

– Det skiljer sig inte så mycket åt. Affärsidén är ju densamma: högstbjudande vinner auktionen. Däremot får du oftast lite mer tid på dig att fundera när du deltar i en auktion online, eftersom auktionstiden förlängs varje gång någon lägger ett bud under den sista slutminuten.

På så sätt kan en auktion pågå betydligt längre online än på plats.

Vad ser du för trender som påverkar auktionshandel, som är värdefulla för en köpare att veta?

– Givetvis påverkas vi av pågående trender och samhället i stort, allra tydligast av inredningstrender. Under de senaste åren har det moderna konsthantverket varit oerhört populärt, vilket gjort att priserna ökat markant.

Men lika snabbt som trender uppstår kan de försvinna. Satsa på kvalitet – det är en alltid en bra investering ur ett längre perspektiv.

Hur värderar ni föremål inför en auktion?

– När vi värderar konst analyserar vi marknaden och vad liknande objekt sålts för tidigare. Vi ser till konstverkets storlek, kolorit och motiv samt bedömer sedan konstverkets kvalitet.

Att känna sin marknad och att kunna identifiera var köparna finns har givetvis också stor betydelse.

Fördelarna med Brookfields konstförsäkring

Med en konstförsäkring hos oss på Brookfield får du samma försäkring som Sveriges ledande auktionshus, museer och samlare. Vi är specialister på att försäkra konst och vet att skadehantering inte kan ske efter en standardmall: det krävs erfarenhet, lyhördhet och brett kontaktnät inom konstvärlden.os

Med en konstförsäkring kan du känna dig trygg om din egendom skulle gå förlorad eller skadas. Läs mer om vår konstförsäkring.

Vill du ha förslag på försäkring?

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.