Avvikande telefontider: tors 9/5, fre 10/5 – Stängt. Offertförfrågan och skadeanmälan kan göras via hemsidan.

Få människor vet hur de är försäkrade när det kommer till deras klockor och smycken. De flesta får reda på det först vid en skadehändelse och blir då varse om eventuella begränsningar eller maxbelopp i försäkringen. Här fokuserar vi på de tre vanligaste obehagliga överraskningarna som du riskerar att stöta på när det kommer till att försäkra klockor och smycken. Du får även en inblick i vad du enkelt kan göra för att undvika dessa.

Tre överraskningar du kan undvika vid rätt försäkring av klockor och smycken

Överraskning #1: Ingen dokumentation eller värdering

Det är inte ovanligt att man saknar listor över sina smycken och klockor eller fotografier på föremålen samt kvitton, boxar och certifikat.

Försäkringar är ingen förutsättningslös garanti för ersättning utan försäkringsbolagen kräver dokumentation vilket gör just underlaget för egendomen till första prioritet att få på plats.

Detta gäller oavsett var och hur du är försäkrad. Om ett brott har begåtts är det också mycket lättare för dig att snabbt upprätta en polisanmälan och ange information som föremålets serienummer och värde.

När du tecknar en klockförsäkring eller smyckeförsäkring hos Brookfield meddelar vi vilka uppgifter vi behöver för att försäkra din egendom, beroende på om du kanske nyligen köpt en klocka hos någon av våra samarbetspartner såsom NYMANS UR 1851 eller KRONS, eller om du ska försäkra ett smycke eller en klocka som du äger sedan en tid tillbaka.

Det bästa sättet för att komma i gång med att dokumentera dina smycken eller klockor är att ta hjälp av din juvelerare, klockåterförsäljare eller en lämplig värderare vid t.ex. något av auktionshusen för att få ett värderingsutlåtande över allt du äger. När du väl har upprättat en lista är det lättare att få den uppdaterad vid behov om värdena rör på sig och helt enkelt bara lägga till nya föremål.

Många föredrar att även ha ett Excelark med sina föremål specificerade och sedan en värdering som stöd för respektive värde.

Om du behöver hjälp med att hitta en lämplig värderare kommer vi gärna med förslag. Ibland går det även att göra en uppskattning online men det är inte samma sak som att någon fysiskt värderar och dokumenterar ditt specifika föremål.

En aktuell värdering innebär också fördelen att du inte över- eller underförsäkrar dig.

Nyligen trodde en av våra kunder att de ägde smycken för ungefär 3 000 000 kronor, men det visade sig att det var ungefär hälften i värde – så de fick dels en billigare försäkring och som dels speglade vad de faktiskt kunde få ersättning för vid en skada.

En annan kund trodde tvärtom att hon hade smycken för ett värde av 500 000 kr, men det visade sig att hon mer än dubbelt så mycket. Hon kunde därmed teckna en försäkring som täckte det totala värdet.

Överraskning #2: Du får inte den ersättning eller det föremål som du förväntar dig

De flesta får en obehaglig överraskning när de får reda på hur skadan beräknas eller hur skaderegleringen går till.

Många försäkringsbolag har särskilda avtal med vissa kedjor och butiker där de kan återköpa smycken och klockor till en rabatt.

Det här är generellt en passande lösning för de kunder som äger nyare föremål och som är värda mindre än 50 000 kr, eftersom det är troligt att flera butikskedjor har möjlighet att få dessa föremål till bra priser.

Men om de inte har tillgång till dessa föremål kan du antingen få ersättning efter åldersavdrag eller i vissa fall att du bara få vända dig till just den kedja eller butik som försäkringsbolaget samarbetar med.

Dessa ersättningsregler kan vara en stor utmaning om du äger smycken från vissa specifika juvelerare, som exempelvis Tiffany’s, Cartier, Van Cleef & Arpels, Bulgari, etc., smycken gjorda av en speciell smyckesdesigner, klockor från vissa urmakare som Patek Philippe, Rolex, Audemars Piguet, Jaeger le Coultre mfl. eller vintageklockor.

Oftast slutar det med en längre diskussion om att fastställa värdet. Ett sådant fall kan dra ut på tiden, och ofta får man betydligt mindre än man förväntar sig.

Det är därför viktigt att grunden för värdet för försäkring av dina smycken och klockor i förväg accepteras av försäkringsbolaget och att de garanterar att ersättningen blir i linje med bedömningen.

Läs försäkringsvillkoren och ställ frågor till försäkringsbolaget om du är osäker på vad som gäller för dig.

Överraskning #3: Begränsad ersättning utanför hemmet

Vanliga skadehändelser utanför hemmet är:

  • Fickstöld (stöld av någonting som du bär med dig, eller på dig)
  • Ett förlorat smycke, till exempel att låset på tennisarmbandet går sönder
  • En ädelsten som faller ur sin infattning
  • Tappskada, både mekanisk skada på urverk eller en rent estetisk skada.

Dessa händelser kan du inte förvänta dig täcks av en vanlig hemförsäkring eftersom det finns risk för avdrag på ersättningen eller begränsning vid så kallad allrisk-skada som ej sker i samband med till exempel rån.

Du kan egentligen bara förvänta dig att en traditionell hemförsäkring gäller utanför hemmet i följande situationer:

  • Öppen och bevittnad stöld, såsom väskryckning
  • Bevittnat rån och misshandel
  • Stöld från ett kassaskåp på hotell.

 

Dock är ersättningen fortfarande begränsad för saker som tas med utanför bostaden och därför att det viktigt att kontrollera hur högt försäkringsbeloppet är. De allra flesta hemförsäkringar syftar i första hand till att täcka förlust av egendom som sker i hemmet med användning av olika säkerhetsföreskrifter som behöver följas.

Därför – om du bär dina smycken och klockor utanför ditt hem kan det vara en bra idé att överväga en försäkring som kan hantera dessa behov och täcker flera typer av skador.

Vill du ha förslag på försäkring?

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.

    Rulla till toppen