Avvikande telefontider: Midsommarafton – Stängt. Offertförfrågan och skadeanmälan kan göras via hemsidan.

Konstverk-pa-bob-dylan
Läs om hur den kända musikern Bob Dylan, komikern Jim Carrey och kungen Charles III har tagit konstvärlden med storm.

Från strålkastare till stafflier

Det finns konstnärer – och så finns det konstnärer. Multitalanger som inte bara fångar världen med tavlor och skisser, utan med en hel orkester av kreativa instrument. Det är dem vi pratar om runt middagsbordet, på Nobelfester, beundrar och ser upp till i decennier. Människor som helt enkelt har för mycket tankar och idéer för att begränsa sig till endast en form av kulturellt uttryck.

Sextiotalsidolen som blev bildkonstnär

Bob Dylan är utan tvekan en av vår tids mest inflytelserika musiker. Med över 125 miljoner skivor sålda världen över är han husgud för många, men inte enbart som artist.

Nuförtiden är nobelprisvinnaren minst lika beundrad för sin konst, något han sysslat med sedan tidiga sextiotalet.

Den minst sagt imponerande portfolion inkluderar verk på papper, målningar, skulpturer och storskaliga installationer. För Dylan har konstens viktigaste uppdrag alltid varit att visa verkligheten – inte så som man föreställer sig den, utan som den verkligen är. 

Bob Dylans många resor mellan länder och städer speglas tydligt i hans konst som vid flera tidpunkter jämställts med Picasso. Med expressionistiska linjer fångar han ögonblick mellan människor, platser och tidpunkter.

Upprepade motiv uppmanar betraktaren att utforska färgernas djup och berättelsen i det subtilt otydliga. Oavsett om det är genom konst eller musik fortsätter Bob Dylan att vara rastlöst kreativ, ständigt på jakt efter att återuppfinna sig själv och utmana sin publik på nya sätt. 

Hans tavlor har sålts för allt mellan 10.000 USD till 2.8 miljoner USD – det dyraste konstverket hittills såldes för 4.2 miljoner USD, vilket säger att intresset för singer-songwriterkungen inte är på väg att dala inom en snar framtid.

Från en kung till en annan

Visste du att Hans Majestät Kung Charles III är en av Storbritanniens mest framgångsrika levande konstnärer? Utöver sin livslånga passion för klimatfrågor och brinnande engagemang för flertalet välgörenhetsorganisationer har Kungen alltid älskat att dyka ner i konstens mångfacetterade värld.

Hans tavlor visades för första gången för allmänheten på Windsor Castle 1977 efter att han inspirerats av sin lärare Robert Waddell. Kungen jobbar uteslutande i akvarell och under sina tidiga år målade han ofta av familjens olika hem, framför allt Balmoral Castle och Castle May i Skottland var två favoriter.

 

För Charles är skapandet djupt personligt, enligt honom själv transporteras han in i en annan dimension där delar av själen som annars är svåråtkomliga väcks till liv.

Efter den första utställningen 1977 har Kung Charles, utöver sina officiella plikter, fortsatt visa upp sina verk. De har blivit omåttligt populära, inte bara i Storbritannien utan över hela världen. Även om monarken blygsamt refererar till sig själv som en ”entusiastisk amatör” tjänade han uppskattningsvis 2 miljoner GBP på försäljningen av hans verk från 1997 till 2016.

En komisk renässansman

Jim Carrey, en av vår tids största komiker och skådespelare, är känd för många saker – men ett halvdant skapande är inte en av dem. De senaste femton åren har han kastat sig själv in i konsten och jobbat så intensivt att man kan missta hans hem för ett museum.

”Det går inte en dag utan att jag är täckt i färg eller lera från mina skulpturer,” har Carrey berättat för tidningen W. ”Allt handlar om det just nu – att vara totalt besatt, hjärta, sinne och själ. Ibland är det konst, ibland är det skådespeleri, och ibland är det bara att prata med någon.”

Sättet som Jim pratar om sina verk får konst att låta mindre som något han skapar och mer som något som bara händer honom, utan ansträngning. Precis som skådespeleriet känns konsten naturlig för honom, det är en förlängning av honom själv, en tillflyktsort utan regler och gränser.

Jim Carrey ritar varje dag trots många varningar att det skulle kunna vara ett dåligt karriärdrag. Han är helt enkelt en man som inte låter sig stoppas, ständigt letandes efter det bästa sättet att berätta sitt livs historia.

Äger du värdefull konst? Med Brookfields omfattande konstförsäkring kan du känna dig trygg med att dina verk är ordentligt försäkrade. Kontakta oss på 08-503 093 30 för mer information och rådgivning.

Undrar du något?

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.

    Rulla till toppen