Avvikande öppettider: fre 3/11 stängt
Brookfield är stolta att för åttonde året i rad medverka som sponsor på Market Art Fair. Den 12–14 maj pågår den välkända mässan på Liljevalchs konsthall, där ledande gallerier, konstnärer och nya namn samlar sina verk för att inspirera i hjärtat av den nordiska konstindustrin. Vi har haft nöjet att prata med Sara Berner Bengtsson, Managing Director på Market Art Fair, som berättar om årets mässa, trender, nyheter och det viktigaste att tänka på när man köper konst.

Trender och spännande nyheter med Sara Berner Bengtsson inför Market Art Fair 2023

Vad ser du mest fram emot på årets Market Art Fair?

Att det äntligen är dags att träffa alla duktiga gallerister, konstnärer och samlare igen. Den stämning som infinner sig när jag går igenom mässan innan öppning, att få vara själv med konstverken en liten stund och känna luften som darrar av förväntan är för mig väldigt speciell.
Sen utökar vi även mässan inför detta år med en ny sektion, som jag ser fram emot att få dela med mig av. Det känns roligt att det finns ett så stort intresse för Market Art Fair så att vi har möjligheten att ständigt utvecklas.

Vilka är årets nyheter på mässan?

En spännande nyhet till detta år är att vi som sagt expanderat mässan med en helt ny sektion vid namn ”Market Debut” som kommer visas på Spritmuseum, runt hörnet från Liljevalchs. Här kommer unga gallerier som aldrig tidigare ställt ut på mässan visa spännande up-and-coming konstnärer.
Det är totalt sju gallerier från Sverige, Norge, Danmark och Island som ställer ut, där somliga endast funnits i två år. Det ska bli väldigt kul att se!

Vilka trender ser du inför årets Market Art Fair?

Årets mässa kommer visa mycket måleri, som jag ser fram emot att se hur det mottas av våra gäster. De senaste åren har vi glädjande nog även haft en bra könsfördelning bland konstnärer på Market Art Fair, medan det i stort sett fortfarande är ojämnställt inom branschen. Bland annat presenterar vi stolt flera unga, kvinnliga målare som exempelvis Camilla Engström, Siiri Jüris, Ragna Bley, Ditte Ejlerskov och Duda Bebek.
En annan intressant trend jag ser är att flera av de yngre konstnärerna blandar fler olika konstformer och medier som måleri, skulptering men även performance.

Vilken konstnär tycker du man ska hålla ett extra öga på?

Tiina Itkonen är en av konstnärerna jag är särskilt nyfiken på och som visar med det Berlin-baserade galleriet Persons Project. Hon har under tre decennier fotograferat världens nordligaste bebodda plats, den lilla byn Siorapaluk på Grönland.
Hennes verk är otroligt vackra samtidigt som de berättar om en skrämmande framtid i klimatförändringarnas spår.

Har du något tips till dem som vill köpa konst under helgens mässa?

Mitt bästa råd är att våga prata med galleristerna. Ofta finns det fler verk än som hänger uppe som man kan be om att få en bild på eller komma och se på galleriet. Då vidgas vyerna än mer och chansen att hitta ett konstverk man verkligen älskar ökar såklart.
Och så ska du inte vara feg för att slå till på plats, väntar du för länge finns risken att konstverket redan är sålt.

Vilket är ditt bästa minne från Market Art Fair?

Den härligaste historien jag har från Market Art Fair är från förra årets mässa. En utländsk gallerist sålde ett verk till en mycket känd svensk författare, men när han åkte hem till honom för att leverera verket kände han sig plötsligt dålig.
Författaren bäddade då ner honom på soffan där han fick sova i några timmar och bjöd sen på lunch och vin. En fantastisk historia om hur mässan skapar oväntade möten och vänskaper!

Kan man försäkra sitt nyinköpta konstverk direkt på Market Art Fair?

Ja, det kan man göra och jag skulle även säga att det är klokt att göra det, eftersom det är tryggt att ha sitt verk försäkrat vid transporten hem samt vid upphängning. Brookfield har även ett specialerbjudande för Market Art Fairs gäster som innefattar trettio dagars gratis försäkring inklusive transport av konstverket, vilket såklart är en stor trygghet för våra köpare och något vi är glada över att kunna erbjuda. Market Art Fair är öppen för besökare den 12–14 maj på Liljevalchs i Stockholm. För mer information, besök Market Art Fairs hemsida.

Som partner för Market Art Fair arbetar vi på Brookfield med att du ska känna dig trygg med att din konst är ordentligt försäkrad redan från början. Om ett konstverk exempelvis skadas under transport får du ersättning för både reparationskostnad och eventuell värdeminskning på grund av skadan, upp till det angivna försäkringsbeloppet. Vi ger din samling ett omfattande skydd som inkluderar alla dina konstverk – oavsett var de befinner sig. Läs mer om våra försäkringar gällande konst och samlingar.

Vill du ha förslag på försäkring?​

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.