Vårt kontaktformulär fungerar inte för tillfället. För offert, vänligen maila info@brookfield.se

Allt fler svenskar samlar på vin idag. Men oavsett om du ropar hem exklusiva och dyrbara viner på auktion eller just bestämt dig för att bygga din egen vinkällare så har vi samlat några råd och tips som kan vara bra att känna till.

Samla på vin

Vinkällare eller vinkyl

Att förvara dina viner på rätt sätt är viktigt för att behålla kvalitet och smak. Du kan själv bygga en vinkällare för att lagra dina viner, det är viktigt att du väljer en mörk och sval plats, gärna en källare där luftfuktigheten är något högre.

Du kan också välja att förvara dina viner i ett vinlagringsskåp eller en vinkyl, det viktigaste är att temperaturen är konstant och att det är mörkt och svalt. 

Har du inte själv möjlighet att samla dina viner hemma finns det aktörer som erbjuder tjänster där du genom medlemskap eller i en prenumeration kan förvara din samling.

Förvaring och rätt temperatur

Det är viktigt att du förvarar dina flaskor liggande eftersom det gör att vinet har kontakt med korken – vilket minimerar risken att skada vinet. Den ideala temperaturen för att förvara vin är 12–14 grader, och den ska hållas konstant.

Detta gäller oavsett om det handlar om vita viner, rött vin, champagne eller portvin på ekfat. För att säkerställa idealisk temperatur och luftfuktighet för lagring av vin kan det vara en god idé att se över ventilationen i vinkällaren.

Lagringstid

Olika viner kräver olika lång lagringstid för att utveckla rätt smak och karaktär. Det som är optimalt för en flaska årgångschampagne fungerar inte för en flaska Brunello.

En allt för lång lagringstid kan ge motsatt effekt för både värde och smak, framför allt när det kommer till vita viner. Kom ihåg att alltid rådfråga leverantören eller vinproducenten vad den optimala lagringstiden är för just din flaska.

Vi har erfarenhet av att försäkra vinsamlingar

När en av våra kunder fick en vattenläcka i sin vinkällare kunde vi snabbt agera – och ersatte inte bara vattenskadan utan även värdeminskningen för den skadade Romanée–Conti samlingen, eftersom etiketterna hade skadats. 

⁠Vår försäkring betalade ut 260 000 kronor för att täcka hela den ekonomiska förlusten. Vi erbjuder helt enkelt en hemförsäkring som täcker det du värdesätter allra mest.

Vår försäkring i korthet

Förutom skydd mot brand, vattenskada och inbrott täcker vår hemförsäkring följande:

  • Marknadsvärdet för din samling upp till ett avtalat maxbelopp
  • Avtalat värde för specificerade viner
  • Värdeminskning vid skada
  • Skydd i extern vinkällare som läggs till som försäkringsställe
  • Skada genom hög / låg luftfuktighet eller extremtemperaturer som direkt följd av översvämning, vattenläckage med mera
  • Allrisk, till exempel skadegörelse, om hyllorna för vinkällaren rasar eller om du skulle tappa en vinflaska i marken
  • Ingen självrisk
  • Skadereglering med vana att hantera skador på konst och samlingar

Vill du ha förslag på försäkring?

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.

    Rulla till toppen