Avvikande telefontider: Midsommarafton – Stängt. Offertförfrågan och skadeanmälan kan göras via hemsidan.

Din förlovningsring är för många den mest värdefulla ägodel du bär i vardagen. Därför har vi samlat en guide på några av våra bästa tips på hur du tar hand om din ring samt hur en försäkring bör vara utformad för att din förlovningsring skyddas på bästa sätt om du skulle råka skada eller förlora den.

Försäkra din förlovningsring med våra bästa tips! [2024]

Varför ska du försäkra din förlovningsring?

Att försäkra din förlovningsring är viktigt av flera anledningar.

  • För det första erbjuder en försäkring ekonomiskt skydd om ringen skulle bli stulen, förloras eller skadas. 
  • En försäkring ger också en trygghetskänsla och säkerställer att du kan ersätta eller reparera ringen utan stora ekonomiska förluster.

Ringen är ofta en stor investering, inte bara som ägodel utan också som ett käsnlofyllt värde.

Hur försäkrar man sin förlovningsring?

Många förlitar sig på hemförsäkringen när det kommer till allt som man äger privat. Eftersom försäkringsbolagen skiljer så mycket åt är det svårt att veta att ringen är ordentligt försäkrad, att beloppet du får ut är tillräckligt högt och hur värdet på ringen beräknas. Här är det viktigt att kontrollera vad som gäller. Genom att teckna en separat försäkring för din förlovningsring har du möjlighet att få ett skydd som inte begränsas av vad ditt försäkringsbolag för hemförsäkringen erbjuder.

Försäkra förlovningsringen – redan innan du lämnar butiken.

Se till att du tecknar en försäkring i samband med att du köper ringen så att du har ett heltäckande skydd – redan när du lämnar butiken. Många traditionella hemförsäkringar begränsar värdet för händelser, förlust och skada utanför hemmet och just därför kan en specialförsäkring för smycke vara ett bra alternativ.

Skulle exempelvis olyckan vara framme och du blir av med både din förlovningsring och en dyrbar handväska vid samma tillfälle slår din ersättning lätt i taket om du endast förlitar dig på en vanlig hemförsäkring.

Skydd i hela världen – utan åldersavdrag

Kontrollera att försäkringen ger ett skydd i hela världen samt att den ersätter nyvärdet på förlovningsringen och att du slipper åldersavdrag om den skulle gå förlorad. Vi rekommenderar också att kontakta ditt försäkringsbolag och fråga om du kan vända dig direkt till den juvelerare du köpt ringen av – om den skulle gå förlorad eller skadas.

På det här sättet säkerställer du att din ring håller samma höga kvalitet gällande hantverk men även modell och varumärke.

Skadeförsäkring utan självrisk

Eftersom du bär din förlovningsring varje dag ökar risken att du stöter i något som skadar stenen eller infattningen. En försäkring utan självrisk gör att du enkelt kan vända dig direkt till din juvelerare för att åtgärda skadan. Detta bör gälla även om du skulle bli bestulen eller råka tappa bort ringen.

Ta förlovningsringen till en juvelerare varje år

Precis som med andra värdefulla ägodelar, är det en god idé att låta en juvelerare se över din förlovningsring då och då. På så sätt kan din juvelerare kontrollera att klorna på ringen inte fått några stötar – så att stenar inte riskerar att lossna.
Genom att lämna in förlovningsringen till en juvelerare kan du också få den rengjord och polerad – så att den glänser ordentligt.

Globalt skydd och stöldförsäkring

Ett globalt skydd innebär att din ring är försäkrad oavsett var i världen du befinner dig. Detta är särskilt viktigt för personer som reser mycket.

Stöldförsäkring är också en kritisk komponent, eftersom ringar, på grund av sitt värde och storlek, ofta kan bli stöldobjekt. Se till att din försäkring erbjuder tillräckligt skydd mot dessa risker, och att ersättningsvillkoren är tydliga och rättvisa.

Hantera inflation och värdeökning

För att din ring ska behålla ett tillräckligt högt försäkringsbelopp över tid är det viktigt att du ser över värdet på ringen med jämna mellanrum. Vi rekommenderar att åtminstona göra detta inför varje årsförnyelse av försäkringen och be om att justera försäkringsbeloppet om ringens värde har ändrats.

I vår smyckeförsäkring kan du försäkra din nyköpta ring till nyvärde vilket betyder att du slipper åldersavdrag. Andra föredrar marknadsvärde och detta beror på hur den enskilda kundens situation ser ut. Vill hjälper dig gärna och guidar.

Regelbunden kontroll och underhåll

Att regelbundet ta din förlovningsring till en professionell juvelerare för kontroll och underhåll är nyckeln till att bevara dess skönhet och värde. Professionell rengöring och polering av dina ringar och smycken hjälper till att hålla dom i toppskick.

Summering

Att skydda din förlovningsring genom rätt försäkring och regelbundet underhåll är avgörande. Med dessa steg och tips kan du säkerställa att din ring förblir i toppskick och är ersättningsbar om något förödande skulle hända den.

Vill du ha förslag på försäkring?

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.

    Rulla till toppen