Avvikande telefontider: tors 28/3, fre 29/3 – Stängt, mån 1/4 – Stängt. Offertförfrågan och skadeanmälan kan göras via hemsidan.

Det finns många dyrbara musikinstrument som visats upp på auktionshus genom åren. Låt oss berätta om några av de mest minnesvärda legenderna.

Minnesvärda musikinstrument

Hendrix och hans Izabella

Oavsett om man har ett öra för musik eller inte har de flesta hört om Jimi Hendrix, som i princip blivit helgonförklarad för sina gitarrsolon och riff. År 1966 köpte den legendariska elgitarristen sin första Fender Stratocaster, en gitarrmodell som han ägde många av under sin korta men inflytelserika karriär.

Men Hendrix absoluta favorit-Fender var Olympic White 1968 som han spelade på under det historiska framträdandet på Woodstockfestivalen år 1969.

 

Gitarren var så älskad av Jimi att han gav den ett eget namn, samma som hans låt – Izabella. År 2000 köpte Microsofts medgrundare Paul Allen den vita Stratocastern på auktion för 2 miljoner USD, vilket gör den till en av världens mest dyrbara gitarrer.

Det sägs att han, som var ett stora Hendrix-fan, själv spelade på gitarren fram till sin bortgång 2018. Idag hänger Izabella på Metropolitan Museum of Art i New York.

Ett litet piano med stor betydelse

Piano är ett annat älskvärt musikinstrument som inte bara är givande för många att spela men som också är vackra att se på. Och för den som vet vilken flygel man ska välja kan denna vackra inredningsdetalj också blir en fantastisk investering.

Exklusiva pianomärken som Steinway & Sons, Fazioli och Bosendorfer har många eftertraktade modeller, handgjorda i de finaste materialen, som med åren ökar i värde.

Men de mest dyrbara pianona är ibland de som spelat en viktig roll i historien, som exempelvis ett piano av okänt märke från den ikoniska filmen Casablanca med Ingrid Bergman och Humphrey Bogart i huvudrollerna.

Det klassiska filmögonblicket då låten ”As Time Goes By” spelas på pianot, även kallat Tiny Piano med sina ynka 58 tangenter, har gjort ett så stort filmiskt avtryck att det idag är det dyraste pianot som någonsin sålts, med en prislapp på 3,4 miljoner USD.

Världens dyraste viola försvinner från rampljuset

Men det musikinstrument som haft det högsta priset genom tiderna är den extremt sällsynta violan MacDonald Stradivarius, som byggdes år 1719 av den välkända instrumentmakaren Antonio Stradivari.

Denna väl bevarade viola är en av endast tio kompletta violor som Stradivari tillverkade under sin livstid, och med över 300 hundra år på nacken är det enastående att den fortfarande ger ifrån sig toner av perfektion. 2014 skapade Sotheby’s rubriker världen över när de försökte auktionera ut MacDonald till rekordpriset 45 miljoner USD.

En auktion som tyvärr slutade utan budgivare. Idag är Stradivari-violan den sista av sitt slag som inte ägs av ett museum eller en stiftelse, vilket gör den till den enda i världen som fortfarande kan köpas privat.

Försäkra ditt musikinstrument hos oss

Har du ett musikinstrument som du håller kärt? Vår instrumentförsäkring täcker förlust eller skada som inträffar var som helst i världen. Vi har erfarenhet av att försäkra alltifrån dyrbara klassiska instrument till mer moderna akustiska och elektroniska musikinstrument. I korthet innehåller instrumentförsäkringen:

  • Allriskskydd
  • Ersättning för värdeminskning till följd av skada
  • Skydd för förlust eller skada under transport
  • Automatiskt skydd av nya objekt
  • Avtalat värde

 

Läs mer här om vår specialförsäkring för musikinstrument.

Undrar du något?

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.

    Rulla till toppen