Avvikande telefontider: tors 9/5, fre 10/5 – Stängt. Offertförfrågan och skadeanmälan kan göras via hemsidan.

Intervju med juvelerare Natasja Gaudy

Natasja Gaudy berättar om hur du bäst skyddar dina smycken.

Vi har haft det stora nöjet att samtala med Natasja Gaudy, juvelerare och gemmolog, om alltifrån vad som inspirerar henne till hur man bäst skyddar sitt smycke.
Natasja driver familjeföretaget Gaudy som sedan 1975 skapat unika och handgjorda smycken.

Var hittar du din inspiration?

Varje smycke jag skapar är unikt och skräddarsytt utifrån kundens behov, därför hittar jag min inspiration på olika platser. Det är i mötena med kunden som idén föds, genom samtal och önskemål, och utifrån dessa kan jag skapa något som matchar kundens tankar, smak och stil. För mig är inte designen det viktiga, utan hantverket.
Huvudsaken är att kunden tycker om och vill bära sitt smycke. Om det är modernt eller trendigt är ointressant. Hos oss köper kunden inte en identitet – vi skapar smycken som lyfter fram människors personlighet.

Vilka trender ser du inom smycken just nu?

Jag kan se att marknaden mättats av produkter som blivit hårt marknadsförda, och det finns ett växande intresse av att äga saker som ingen annan har. Det har länge varit mer fokus på marknadsföring än kvalitet, men nu börjar människor inse att produkter med högre kvalitet och originalitet ofta bär på ett högre värde.
En långsiktig investering både materiellt och emotionellt.

Vad kan man göra för att skydda sina smycken från skador?

Ja, jag får ofta frågan ”Kan jag duscha med mina smycken?” vilket är roligt eftersom varmt vatten och tvål är det mildaste man kan utsätta smycken för. Däremot gillar inte metaller och ädelstenar hårda slag och kemikalier.
Så min rekommendation är alltid att ta av sig smyckena, speciellt ringar och armband som brukar få mest slitage, när man tränar med kettlebells, jobbar i trädgården eller spelar golf.

Hur ofta bör man kontrollera infattningar och lås på sina smycken?

Använder man sina smycken dagligen kan det vara bra att besöka en juvelerare en gång per år för att vara uppmärksam på och reparera eventuella skador. Vid festsmycken räcker det att man kontrollerar sina smycken var femte år.

Människor sliter exempelvis olika mycket på en ring – vet man med sig att man har yviga handrörelser kan det därför vara bra att komma in lite oftare.

Kan man se med blotta ögat att något är fel?

Ibland kan man se att något är trasigt. Har man exempelvis ramlat eller upptäcker en vass kant bör man alltid gå in till en juvelerare och få smycket undersökt. Man kan också vara uppmärksam på vissa saker – fastnar man ofta i strumpbyxorna kan det vara något som är sönder eller råkat lossna.

Smycken blir också väldigt smutsiga. Att själv rengöra och ta hand om sina smycken är därför viktigt, och man lär sig med tiden vad man ska vara uppmärksam på.

Vilka är de tre mest populära ädelstenarna efter diamant?

Vi på Gaudy gillar att jobba med olika ädelstenar i en varietet av färger. Vi jobbar brett med safirer i alla dess färger, turmaliner i olika nyanser eller beryller i varierande skalor. Val av ädelsten beror ofta på kundens färgpreferens och budget, och om dessa två kan gå hand i hand.
Exempelvis kan alternativet för en finare safir vara en annan ädelsten, i stället för att använda en safir med sämre kvalitet.

Hur påverkas värdet på smycken och när är det dags att värdera dem?

Jag och mina kollegor värderar smycken när det gäller försäkringsvärderingar, men det är svårt att förutse vad som ska hända i framtiden. Kronan har sjunkit i värde och metallpriserna har skjutit i höjden. Man kan göra en försäkringsvärdering hos oss men sen är det kundens ansvar att se över sina värderingar efter världsläget. Självklart påverkar även slitage värdet av smycket.
De senaste åren har det blivit vanligare att försäkra sina smycken och jag som juvelerare rekommenderar att skaffa ett bra skydd, speciellt eftersom mina kunder äger ett smycke som är helt unikt.

Upptäck fördelarna med Brookfields smyckeförsäkring

Med smyckeförsäkring hos Brookfield kan du känna dig trygg när du bär dina smycken. När du är utanför hemmet kan många saker hända: en ädelsten kan lossna ur sin infattning, du kan tappa din ring när du tar av dig handsken, utsättas för en fickstöld eller i värsta fall ett rån. Med vår smyckeförsäkring kan du bära dina smycken med glädje och sinnesro.

Ersättningen gäller även för förlust med hänsyn till mervärde, exempelvis vid ett borttappat
örhänge där paret inte längre är komplett.

Här kan du läsa mer om vad vår smyckeförsäkring innebär.

Vill du ha förslag på försäkring?​

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.