Vårt kontaktformulär fungerar inte för tillfället. För offert, vänligen maila info@brookfield.se

historisk-vaska
Läs om de tidlösa, exklusiva handväskorna inom modehistorien.

Väskorna som inte går ur historien

De exklusiva handväskorna som inte går ur historien

Varför sticker vissa designföremål ut? Handlar det bara om att följa den senaste trenden? Eller kan mode handla om något helt annat, som frigörelse eller självförtroende?
Det här är en berättelse om tre stora kvinnor – Jackie, Diana och Coco, och hur deras stil kom att definiera flera generationer, så pass att de lever med oss ännu idag.

Halvmånen värd en first lady

”Vad skulle Jackie Kennedy göra?” Vår allas first lady har blivit en ikon, en stilförebild för miljontals kvinnor, unga som gamla.

Att Jackie var en riktig trendsättare är ingen hemlighet. Hon älskade detaljer; en mönstrad sjal, mörka solglasögon och framför allt, en handväska i form av en halvmåne, nu känd som Gucci Jackie 1961.

Jackie var väskan så pass trogen att Gucci namngav den just efter henne, och hon sågs sällan utan den slängd över axeln eller varsamt buren i handen.

Med sin speciella form och vackra spänne var väskan, som idag kommer i tre storlekar, helt unik i sitt slag. Den bars på flygplatser, i stan, på semester, överallt där Jackie var.

2023 års modell skiljer sig inte mycket från originalet. Lite mindre och i fler starka färger är den lika trendsäker som för sextio år sedan.

Diana by Diana

Efter succélanseringen av Jackie 2.0 var det självklart för Gucci att ta tillbaka en annan klassiker.

Prinsessan Dianas favoritväska med bambuhandtag har nu fått nytt liv av Alessandro Michele, tjugo år efter att originalet blev en kunglig favorit.

Synonymt med Lady Di’s tidiga 90-talsstil, när paparazzi fångade henne på väg från gymmet klädd i collegetröja och cykelbyxor, kom den rymliga väskan att bli en symbol för hennes frihet.

 

Ju mer avstånd Diana tog från kungafamiljen, desto modigare blev hennes stil. Gucci Diana introducerades för första gången 1991 och såg dagens ljus när prinsessan lämnade av Prins William på Eton College.

Den kommer likt Gucci Jackie i tre storlekar och sju färgkombinationer som varmt gul, rosenrosa och smaragdgrön.

Den legendariska väskan representerar pånyttfödelse och friheten att vara sig själv – något som dess namngivare utan tvekan skulle älska.

Cocos symbol för frigörelse

Det finns få som inte känner till namnet Coco Chanel. 1955 introducerade hon en mycket speciell väska, en som kom att få kultstatus i årtionden framöver.

68 år senare fortsätter ”2.55”, döpt efter dess födelsemånad och år, fånga människors hjärtan och kittla begär världen över trots det ständigt ökande priset. Idag känns 2.55 knappast radikal eller som ett vågat val men 1929, när den första versionen släpptes, var den olik något annat på marknaden.

Traditionellt designades damhandväskor att bäras som en clutch eller i ett topphandtag, vilket gjorde Chanels axelrem både utmanande och praktisk då den gav kvinnor möjligheten att röra sig fritt.

Till exempel kunde man nu stoppa händerna i fickorna, eller handla mat utan rörelsebegränsning. Chanel trodde så helhjärtat på modellen att hon re-lanserade den 1955, 26 år efter den första versionen.

Väskan har nu burits av kvinnor år efter år, till vardags och på fest, och i det lilla innerfacket som designades för att förvara kärleksbrev har otaliga hemligheter gömts.

2023 är Chanels 2.55 sig fortfarande lik, den är mer trendig än någonsin och har visat sig vara en fantastisk investering – väskans värde har ökat 200 procent sedan 2016.

Äger du exklusiva handväskor som kan behöva försäkras? I hemförsäkringen hos Brookfield ingår 100.000 kr som försäkringsbelopp när du befinner dig utanför hemmet, men du kan välja ett högre belopp om du har väskor som är mer värdefulla än så.

Dessutom gäller skyddet utan självrisk och framför allt utan åldersavdrag.

Hör av dig till oss på +46 72 111 22 33 för en konsultation eller läs mer om vår försäkring för exklusiva hem här.

Undrar du något?

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.

    Rulla till toppen