Avvikande telefontider: tors 9/5, fre 10/5 – Stängt. Offertförfrågan och skadeanmälan kan göras via hemsidan.

Cartier är ett av världens mest välrenommerade varumärken med en lång historia av att gång på gång skapa tidlösa och eleganta armbandsklockor och smycken som attraherar både kvinnor och män – generation efter generation.

Historien om Cartier

Så grundades ett av världens mest kända varumärken

Cartier grundades år 1847 av Louis-François Cartier, en fransk juvelerarlärling som arbetade under mästaren Adolphe Picard. Louis-François Cartier visade tidigt att han hade både drivet men också talangen som krävdes för att göra ett namn för sig som en av Paris mest framgångsrika klocktillverkare under andra hälften av 1800-talet.

År 1874 tog Louis-François’ son Alfred Cartier över företaget men det var först när hans tre söner, Louis, Pierre och Jacques tog över företaget som det växte internationellt.

Santos – en flygande start

År 1904 beklagade sig den brasilianska piloten Alberto Santos-Dumont för vännen Louis Cartier om hur opraktiskt det var att flyga med fickur, varpå Cartier formgav ett platt armbandsur som uppkallades efter piloten och fick namnet Santos. Detta var det första armbandsuret Cartier designade för män.
Med sin fyrkantiga urtavla och minimalistiska stil blev modellen snabbt mycket populär och över 120 år senare är armbandsuret fortfarande en tidlös klassiker.

Mystery Clock och Tutti Frutti

Under början av 1900-talet utvecklade Cartier, med Louis i spetsen, några av de mest inflytelserika och ikoniska smyckena och klockorna av sin tid. Cartier designade år 1912 en så kallad Mystery Clock som fick namnet Model A. Med sin Art Deco-inspirerade stil och till synes transparenta urtavla fascinerades klockintresserade världen över eftersom urtavlans visare såg ut att sväva fritt och rotera till varandra utan någon synlig koppling.

Med inspiration från Indien skapade Cartier också det färgsprakande halsbandet Tutti Frutti på beställning av Daisy Fellowes, som bestod av graverade eller skulpterade safirer, rubiner, smaragder i form av löv, knoppar och bär.

Två ikoner – Tank och Cartier Love Bracelet 

Det går inte att tala om Cartiers storhet utan att nämna klockmodellen Tank och armbandet Love Bracelet. Cartier Tank har burits av allt från Duke Ellington, Fred Astaire och Andy Warhol – men även Prinsessan Diana, Jackie Kennedy och Kanye West. När Louis Cartier ritade klockmodellen år 1918 var inspirationen till den rektangulära formen hämtad från stridsvagnen Renault FT-17 som användes under första världskriget. Därefter gick det några årtionden innan Cartiers Love Bracelet lanserades och som än idag kännetecknas som ett av världens mest berömda smycken. 

Armbandet skapades av Aldo Cipullo år 1969 och såldes tillsammans med en liten skruvmejsel – som användes för att låsa fast armbandet runt handleden. Som en del i sin lanseringskampanj delade Cartier ut ett Love Bracelet till 25 kända kärlekspar världen över, så som Elizabeth Taylor and Richard Burton – ett smart drag som bidrog till smyckets ikonstatus. Än idag fortsätter Cartier Love Bracelet att vara den ultimata symbolen för evig kärlek.

Värdet av att försäkra dina smycken och klockor

Eftersom vi bär våra föremål med oss i vardagen ökar förstås risken för skador, och därtill stjäls varje år smycken och klockor för hundratals miljoner kronor – vilket är orsaken till att skyddet för denna typ av föremål nästan alltid är begränsat i de flesta hemförsäkringar. Om du äger dyrbara smycken eller exklusiva klockor är det därför klokt att teckna en specialförsäkring vid sidan om hemförsäkringen som täcker skador som exempelvis stöld och rån som inträffar utanför hemmet.

Till skillnad från många försäkringsbolag tillämpar vi inte heller avdrag för ålder och slitage – och eftersom det inte finns någon självrisk behöver du inte betala ett öre om en skada uppstår. Läs mer om vår klockförsäkring eller smyckeförsäkring eller fyll i vår offertförfrågan idag.

Vår försäkring i korthet

Vill du ha förslag på försäkring?

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.