Avvikande telefontider: tors 9/5, fre 10/5 – Stängt. Offertförfrågan och skadeanmälan kan göras via hemsidan.

Brookfield skiljer sig från vanliga försäkringsbolag på många sätt. Hembesök med våra kunniga underwriters är ett av dem, för att säkerhetskälla att din försäkring utformas efter dina specifika behov och önskemål. Varje hem är unikt, därför förser vi dig med en skräddarsydd försäkring utifrån det avtalade värdet för dina samlingar och värdesaker. Läs nedan om hur hembesöket och vår bedömning av försäkringsbelopp går till.

Hembesöket

Vi hjälper alltid dig resonera kring det totala värdet av ditt hem

För att kunna ta fram ett förslag som speglar det verkliga behovet är det viktigt att fastställa försäkringsbelopp. I vår genomgång börjar vi med att titta på byggnaden utifrån återuppbyggnadsvärde. Till skillnad från svenska villahemförsäkringar begränsar vi inte kalkylen och ersättningen till att bara återställa hemmet med ”moderna material och metoder”. 

Vi inkluderar även konstnärlig utsmyckning och tar hänsyn till exempelvis specialimporterade byggnadsdelar. Vi resonerar med dig för att du ska kunna välja ett försäkringsbelopp som speglar kostnader för att bygga upp motsvarande hem med samma kvalitet med material och metod. 

Detsamma gäller för bostadsrätt där beloppen kan variera stort beroende på vad ägaren tillfört, exempelvis finsnickeri eller renovering i kök och badrum. Om en skada inträffar samråder vi gärna med dig om vilken snickare eller entreprenör du vill anlita så att du ska vara i samma sits som innan skadan skedde.

Efter att vi har sett över den fasta egendomen går vi vidare med lös egendom. Eftersom olika föremål kräver olika skydd delar vi in den i allmänt bohag, alltså lösöre samt konst och värdesaker. I vår bedömning av försäkringsbelopp för generellt bohag börjar vi ofta med de största posterna, så som kläder, väskor, möbler, gardiner och sängar. Det handlar här om föremål som köps nya i butik. 

I många fall ser våra kunder att deras lösöre vid tiden för hembesöket är underförsäkrade, felförsäkrade eller till och med i praktiken oförsäkrade. För att få fram ett rimligt försäkringsbelopp räknar vi oftast på en schablon om 10 000 kr / 15 000 kr per kvm, vilket ska motsvara nyvärde, men självklart skiljer sig uppskattningen från hem till hem. Är hela hemmet möblerat med antika möbler ”flyttas” stora delar av värdena till det avsnitt som täcker konst i stället, vilket är mer fördelaktigt.

 

Konst försäkras till marknadsvärde

För konst finns ingen schablon att tillämpa när det gäller att bestämma rätt värde. Till skillnad från vanligt bohag försäkras konst inte till nyvärde utan till marknadsvärde. Med det menas aktuella värden som speglar vad verket kan säljas för idag, inklusive eventuellt arvode eller provision till auktionshuset. Har du nyligen inhandlat dina konstverk går det utmärkt att försäkra det värde du har betalt eller om det gått lite tid kan det gå bra att rådfråga galleriet om en uppdaterat prisbild. 

För samlingar som förvärvats sedan några år eller där du är osäker på vad värdet är idag har vi ett brett nätverk av kunniga värderingspersoner som vi kan rekommendera för värdering. Det är dock inte helt ovanligt att vissa kunder själva har en mycket god uppfattning om marknadsvärdet på sina samlingar. 

I dessa fall kan vi acceptera att värdena som ska försäkras sätts av kunden själv och eventuellt att endast vissa dyrare föremål verifieras av en tredje part.

 

Många kunder vill inte värdera varje enskilt föremål eller mindre värdefulla objekt. Här kan vi vara flexibla och acceptera att en klumpsumma anges, så länge det speglar uppskattat aktuellt marknadsvärde totalt sett. Vi drar generellt gränsen vid verk vars värde överstiger 250 000 kr, dessa föremål behöver alltid anges med individuellt värde.

Fördelen med att ange sina konstverk med individuella värden är att man då får ett skydd till så kallat avtalat värde i vår försäkring. Det är unikt jämfört med vad de traditionella försäkringsbolagen erbjuder som skydd. Avtalat värdet betyder kort och gott att värdet är bestämt och om ditt konstverk förstörs är det detta belopp som du kommer att få utbetalt, utan att behöva ta fram bevis på värdet eller försvara det på annat vis.

Detta tycker många kunder är väldigt tryggt eftersom det inte bli risk för förhandling om hur stort värdet är den dagen något händer.

Smycken och klockor varierar i värde

Det går enkelt att se nypris idag på exempelvis ett Love Bracelet från Cartier eller en Absolutely Knot från Engelbert, men när det gäller smycken du designat i samråd med din juvelerare kan det vara bra att be om en ny värdering direkt därifrån. Har du ärvt föremålen eller fått dem i present eller inte vet var du ska vända dig kan vi guida dig till en lämplig auktoriserad värderingsperson.

 När det gäller klockor varierar det, och ibland är en uppdatering av nyvärde inte rätt väg att gå.

 

Vi har de senaste åren sett att flera av de klockmodeller som våra kunder äger, exempelvis Rolex, Audemars-Piguet och Patek Philippe, idag har ett marknadsvärde som överstiger nyvärdet hos auktoriserade butiker, eftersom efterfrågan är så pass mycket större än utbudet. Beroende på vilka klocka som ska försäkras kan försäkringsbelopp baseras på nyvärde eller marknadsvärde på auktion inklusive köparprovision.

Vi inkluderar all egendom i hemmet när vi försäkrar din bostad

Eftersom skyddet för konst, smycken och klockor gäller utan självrisk finns ingen anledning att plocka bort föremål från din försäkring. Dessutom blir det en relativt lägre kostnad att försäkra ju högre det totala försäkringsbeloppet är, eftersom risken får en spridning.
Äger du fem klockor ligger ofta fyra i kassaskåpet, och då betalar du som kund ett lägre pris än en kund med en klocka för motsvarande totala värde. Har du valt att förvara din egendom i ett bankfack minskar premien ännu mer. Du väljer själv hur du vill utforma skyddet och vilken risk du själv vill bära.

Se över dina försäkringsbelopp vid varje årsförnyelse

Du som kund väljer själv dina försäkringsbelopp, men det viktiga är att grunden för de angivna värdena är korrekta. Om exempelvis en konstnär går bort och priset skjuter i höjden eller om ett föremål säljs för rekordpris på auktion, så räcker det med ett mejl till oss för att justera beloppet. Samma gäller om du köper ett nytt föremål, då finns ett visst automatiskt skydd som gäller från när förvärvet sker så att du inte behöver anmäla på dagen.

Läs mer här: https://brookfield.se/brookfield-hemforsakring

Välkommen att boka ett hembesök med oss redan idag!

Bra att veta och förbereda inför hembesöket:

  • Ett hembesök brukar ta ungefär en timme i anspråk.
  • Ta fram ditt nuvarande försäkringsbrev så vi kan se när din gamla försäkring förfaller, och tidigare försäkringsbelopp. 
  • Bra att ha med är möjliga värderingar av konst eller värdesaker samt certifikat.

Vill du ha förslag på försäkring?

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.