Vårt kontaktformulär fungerar inte för tillfället. För offert, vänligen maila info@brookfield.se

Att design är en oslagbar investering har varit ett faktum i flera år. Vem har missat att Philip Arctanders Muslingestolen sålts för flera hundratusentals kronor, eller att Kim Kardashian möblerat sitt lyxiga hem i Los Angeles med Axel Einar Hjorths furubord från serien Utö. Eller att Muminmuggen är så pass eftertraktad att den säljs slut på bara några timmar när man lanserar en ny version?

Design – en oslagbar investering

1900-tals design ett säkert kort

Trender kommer och går, men vissa tycks bestå. En av de starkaste trenderna på auktion de senaste åren är utan tvekan intresset för 1900-tals design. När intresset ökar, stiger priserna vilket innebär att värdet på välkända formgivna föremål mycket väl kan öka medan du har de stående i hemmet. I en av Barnebys rapporter kan vi konstatera att 1900-tals design ofta har varit en oslagbar investering. Även ekonomiskt. Mellan åren 2009-2016 steg exempelvis det totala värdet av föremål sålda på auktion av de 15 formgivarna som analyserades i rapporten med hela 330 procent.
Josef Franks Floraskåp, Alvar Aaltos Savoyvas och Axel Einar Hjorths sportstugemöbler är några designklassiker som idag når häpnadsväckande priser på andrahandsmarknaden. En av orsakerna är att det globala intresset för skandinavisk formgivning ökat i allmänhet, och för vissa formgivare i synnerhet, men det är inte bara de mest ikoniska möbelmodellerna, som fyller utländska inredningsmagasin, som ökat i värde de senaste åren.

När värdet ökar

Design har i många fall visat sig vara en bättre investering än konst. Därför känns det självklart att man ska skydda sina dyrgripar från det oförutsägbara – oavsett om det gäller handgjorda, sällsynta föremål eller massproducerad design. Trots det är det få som tänker på vikten av att försäkra sina dyrbara ägodelar, eller kanske ens vet om att man idag kan specialförsäkra sina prylar.
Men behöver man verkligen specialförsäkra värdefullt lösöre? Ja, även om hemförsäkringen täcker en del av värdet är beloppet begränsat och risken är stor att det inte räcker om flera föremål går förlorade eller skadas vid samma tillfälle.

Transport vanligaste orsaken till skada

En av de vanligaste orsakerna till att föremål skadas är transporten. Varje gång du flyttar ett föremål ökar risken för olyckshändelser. Transport, installation i hemmet samt försäkring är de tre viktigaste sakerna att tänka på omedelbart efter ditt konstköp.

Likadant är det med tavlor och skulpturer som behöver installeras eller hängas på en strategisk plats i skydd från starkt solljus, vatten och annat som riskerar skada verket. Varje gång du flyttar på ett föremål ökar risken för olyckor.

Konstförsäkring

Design, konstverk och samlarobjekt är exempel på föremål som riskerar att tappa värde efter en reparation. Vår konstförsäkring ersätter både kostnader för reparation och värdeminskning.

Vi på Brookfield erbjuder även avtalat värde som är en stor trygghet eftersom det inte blir någon diskussion om hur stor ersättningen ska vara. Läs mer om vår konstförsäkring

Vill du ha förslag på försäkring?

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.

    Rulla till toppen