Avvikande telefontider: tors 28/3, fre 29/3 – Stängt, mån 1/4 – Stängt. Offertförfrågan och skadeanmälan kan göras via hemsidan.

I decennier har Hermès Birkin varit väskan som alla strävar efter att ha i sina ägor. En symbol snarare än en accessoar som jagas på auktioner världen över och som människor väntar i åratal på att få bära. Men vad är historien bakom denna legendariska väska och varför slutar vi aldrig älska den? Det ska vi reda ut nedan.

Birkin – väskan som tog över världen

Det majestätiska modehuset Hermès

Modehuset Hermès grundades redan 1837 av Thierry Hermès, som med fokus på hantverk inom sadelmakeri öppnade en läderverkstad i hjärtat av Paris. I hela sex generationer har varumärket levt kvar inom familjen Hermès, som idag är ett av de största modehusen i världen.
Med sin enorma kunskap kring hantering av läder, fortsatte Hermès att utmana och utveckla detaljhandeln, och på tidigt 1900-tal skapade de skräddarsydda sadelväskor och ytterplagg till kungligheter och tsarer. 1922 introducerade varumärket sin första handväska för kvinnor, men den första ikoniska väskan, Kellyväskan, kom först 1935 som en hyllning till skådespelerskan och modeikonen Grace Kelly.

Historien om Birkin

Många har säkert hört historien om Birkinsväskans födelse, men vissa anekdoter tåls att berättas igen. Året är 1984, på ett flyg mellan London och Paris, där skådespelerskan Jane Birkin förbarmar sig över att det inte designas en handväska som passar hennes behov som ung mamma. Bredvid henne sitter Jean-Louis Dumas, vd och ättling av Hermès, som genast börjar skissa på en elegant och rymlig rektangulär väska med sadelstygn, och en innerficka tänkt för nappflaskor.
Det sägs även att Dumas ska ha ritat sin framtida ikon på kräkpåsen i flygplansfacket framför honom. Hermès har genom åren skänkt Jane Birkin fem egna Birkinväskor, varav en såldes senast 2021 på ett auktionshus i London för 1,4 miljoner sek.

It’s not a bag. It’s a Birkin.

Men hur går en väska från att vara en praktisk accessoar till en glamorös statussymbol som hela världen trånar efter? För det första är utformandet av Birkin ett konstverk i sig. Den tar 48 timmar att tillverka, och bara en hantverkare får arbeta på varje väska från början till slut. Eftersom väskan inte massproducerats blir den också svårare att få tag på i Hermès butiker, och väntelistan kan bli så lång som sex år för en ny köpare.
Därför har andrahandsmarknaden blivit en stor spelplan för Birkin, och väskorna som säljs på auktioner går oftast långt över retailpriset. 2022 skrev Birkin historia som den dyraste handväskan som någonsin gått på auktion när en Diamond Himalaya Birkin med 18 karats vitguld såldes för 4,5 miljoner sek på Sotheby’s.

Att investera i handväskor

Om man ska välja att investera i något så är Birkinväskan inte ett dumt val om vi väljer att luta oss mot historiken. Siffror visar att Birkin har haft en årlig genomsnittlig värdeutveckling på 14,2 procent de senaste decennierna och i en grov jämförelse är det enda som skulle vara mer lönsamt att investera i föremål av guld. Det som kan vara värt att hålla utkik efter, om intresse finns att köpa och sälja Birkins, är efterfrågan på storlekarna. Efter det första kvartalet 2023 gjorde Sotheby’s en analys av auktionsresultat för Hermèsväskor för att avgöra vart marknaden är på väg, och resultatet visade en återkommande trend.

I ett flertal år har små handväskor dominerat modevärlden, och priserna för Mini Kelly och Birkin 25 ligger kvar i toppen av marknaden. Men sedan en tid tillbaka har man förutspått återkomsten av stora Birkinväskor och efterfrågan på de större storlekarna växer nu snabbare än någonsin.

Försäkra din Birkin med rätt hemförsäkring

I Brookfields hemförsäkring väljer du själv vilket belopp du vill ha på exempelvis din handväska, men som standard ingår alltid 100.000 kr som fribelopp när du befinner dig utanför hemmet. För mycket dyrbara och eftertraktade handväskor, som exempelvis Birkin, kan det handla om mycket högre värden och här finns all möjlighet att höja försäkringsbeloppen med oss. I de flesta vanliga hemförsäkringar är det svårt att veta hur mycket försäkringen täcker och hur ersättningen beräknas. Utöver det görs åldersavdrag och avdrag för självrisk.

Det kan även vara så att din ersättning minskar om försäkringsbolaget menar att du inte varit tillräckligt försiktig eller om förlusten inte var plötslig och oförutsedd. I Brookfields hemförsäkring har du skydd båda utan åldersavdrag och självrisk när du bär din handväska utanför hemmet.

Vill du ha förslag på försäkring?​

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.