Avvikande telefontider: tors 9/5, fre 10/5 – Stängt. Offertförfrågan och skadeanmälan kan göras via hemsidan.

bild-av-arkitektritade-hus
Läs om trendspaningar för framtiden inom arkitektritade hus och vilket material som är populärast.

Arkitektritade hus

En studie i arkitektritade hus

Pandemin gjorde att våra hem fick en alltmer betydande och bredare roll i våra liv. Historiskt sett har även vi människor, i tid av kris, dragits mer mot naturen och det är något som arkitekter nu kan se reflekteras i vårt sätt att leva och bo.

Vår individualism är också något som har påverkat vårt sätt att se på nyproduktion och arkitektdesignade hus har med detta blivit mer efterfrågat. Därför har vi valt att samla några trendspaningar kring nutida arkitektur för dig som har möjligheten att skapa ditt alldeles unika hem.

Trendspaningar kring arkitektur

Den naturinspirerade arkitekturen blir alltmer vanlig i Sverige, inte bara ur ett hållbarhetsperspektiv som under de senaste åren blivit mer av en standard än en trend, utan husets design och form kommer i framtiden även hämtas från naturens skepnad.

Från det kantiga och boxiga utseendet kommer nu mer runda och mjuka uttryck som integrerar med miljön att synas på husens strukturer.

I efterskalvet av pandemin har även storleken på våra hus bokstavligen fått en större betydelse. De villor som uppförs förväntas idag vara minst 200–300 kvadratmeter stora, vilket är en stor ökning från tidigare standard på 130 kvadratmeter.

Svenska arkitekter ser även att pandemin har gjort badrummet till en viktigare del av hemmet. Idag är det så mycket mer än en nödvändighet – det är ett rum för återhämtning och egen tid.

Därför lägger människor idag mer pengar och yta på sina badrum och dess inredning än man tidigare gjort. Yta är något som är återkommande, och framåt ser arkitekter att framtidens hus har många rum på stora ytor.

Den långa trenden av öppen planlösning är på väg att dö ut. Vardagsrummet förblir hemmets ansikte utåt och här har arkitekterna utrymme att förstärka helhetsupplevelsen med exempelvis dubbel takhöjd eller nedsänkt golv.

Framtidens hus byggs i trä

Hållbara material fortsätter att vara på tapeten, och idag är det en självklarhet för många arkitekter att skapa hus som ska leva länge och samtidigt är bra för miljön.

Sverige ligger i framkant när det kommer till utvecklingen av trä som byggmaterial, ett mycket hållbart material som fascinerar arkitekter och stadsplanerare över hela världen.

 

Ett exempel på detta är Cederhusen i Stockholm som just nu är ett av de största trähusprojekten i världen och som blivit uppmärksammat för att man valt att bygga flerbostadshus i massivträ.

Även hos privata byggen har trä blivit ett mer och mer populärt inslag som inte bara används som byggmaterial eller till fasad. Idag är trä allt vanligare att använda sig av inomhus, så som plywood eller granpanel på exempelvis väggar eller köksinredning.

Årets arkitekt integrerar med naturen

Trots att trenden av trä tycks vara här för att stanna valde årets arkitekt 2022, Erik Törnkvist från ETAT ARKITEKTER, att skapa en av sina senaste och mest uppmärksammade villor i ett helt annat material – nämligen betong. Tanken bakom hans materialval var att skapa ett samspel mellan huskroppen och berget i granit som huset står på i villaområdet utanför Stockholm.

Även invändigt valde Erik att jobba med betong, och betongväggarna bestämde han skulle putsas med stucco lustro.

 

Stucco lustro är en teknik som ger en glänsande och marmorlik yta på betongen och sprider naturligt ljus genom huset.

Unikt för detta projekt var även att Erik skapade mycket av husets inredning, så som bord, kök och stolar.

I Sverige är detta fortfarande ett ganska ovanligt uppdrag för en arkitekt, men allt vanligare vid arkitektritade projekt utomlands för att skapa en genomgående upplevelse av husets atmosfär.

Skräddarsydd försäkring för varje unikt hem

Har du ett arkitektritat hus på skiss, eller kanske lever du redan i det? Du är alltid välkommen att höra av dig till oss på Brookfield för att veta mer om vår försäkring för exklusiva hem.

Hos oss kan du försäkra ditt hem till vad det faktiskt kommer kosta att återuppbygga. Vi skräddarsyr alltid försäkringsbeloppen åt dig så du kan återställa ditt hem med samma design och höga kvalitet som före olyckan skedde.

Detta särskiljer vår hemförsäkring från de flesta traditionella villa-hemförsäkringar, där fullvärde anges i stället för ett specifikt belopp”.

Det kan tyvärr inte allt för sällan betyda att du måste kompromissa med mindre påkostade material vid återställande av din skadade byggnad. Med vår försäkring går även platsbyggd inredning att skydda.

Kontakta oss så hittar vi en trygg försäkringslösning som passar just ditt arkitektritade hem.

Undrar du något?

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.