Avvikande telefontider: tors 28/3, fre 29/3 – Stängt, mån 1/4 – Stängt. Offertförfrågan och skadeanmälan kan göras via hemsidan.

rolex oyster perpetual datejust
Att investera i exklusiva klockor som ökar i värde över tid blir mer populärt. Precis som smak och värde vid valet av sin investering är det minst lika viktigt att skydda din investering med rätt försäkring. Men vilka varumärken och klockmodeller är populärast och hur ska jag tänka vid köpet av en exklusiv klocka?

Exklusiva klockor som investering

Investera i exklusiva klockor

Till skillnad från beslut som ligger till grund för investeringar i tillgångar som värdepapper eller ädelmetaller finns det för klockor ofta en direkt passion eller ren köplust t.ex. för en ny klockmodell som lanserats eller kanske för att fira en viktig födelsedag eller ett steg upp i karriären.

Oavsett vad orsaken till köpet är – konsumtion eller ett hopp om en god investering – så är klockor generellt en likvid tillgång som kan omvandlas till pengar snabbt och säkert via auktionshus eller klockbutiker som säljer pre-owned.

Värdeökning och popularitet

I takt med att värdet på många kvalitetsur stigit de senaste åren och vissa tillverkares modeller bara blivit allt mer attraktiva är det många som har sett sina favoritklockor stiga i värde. När utbudet är begränsat och när populariteten ökar, följer priset på andrahandsmarknaden med.
Det är inte ovanligt att det kan skilja mer än 100% mellan nypris hos auktoriserad klockbutik kontra vad som erbjuds på andrahandsmarknaden.

Klockor som samlarobjekt

Men det finns även de som är aktiva samlare och som har som mål att pö om pö bygga upp värdet på sin samling allt eftersom de säljer och byter till nya klockor. Dessa är personer som ständigt följer marknaden, är aktiva på olika forum och har klockor som ett aktivt och långtgående intresse.
Sedan finns även de mer passiva klockinvesterarna som är ute efter att lägga vantarna på en särskild klocka för att sedan låta den ligga orörd i bankfack med förhoppning att värdet ska öka över tid. Kanske har man till och med medel och chansen att köpa två av en och samma (eftertraktad) modell och då kan den ena få hamna i bankfack istället.

Att tänka på vid investeringar i klockor

Förutom originaltillbehör såsom box och certifikat är klockans skick helt avgörande. Om du köper med både hjärta och hjärna resulterar det ofta i att du tar hand om din klocka på ett bättre sätt, vilket är viktigt för hur värdet står sig. Väg även in tillverkare och modell till prisbilden. Kanske kan du tänka dig att ha en klocka som du bär och en som du låser in och låter bevarar sitt originalskick över tid.

Skicket är dessutom något som går att kontrollera själv, medan populariteten i marknaden är mer oförutsägbar. Klockans popularitet är nämligen också en viktig faktor för hur värdet utvecklas. Till exempel brukar de extravaganta modellerna med färgade ädelstenar inte möta den stora massans smak vilket gör att efterfrågan helt enkelt blir mindre på andrahandsmarknaden.

Var köper jag exklusiva klockor?

De flesta kunderna vi försäkrar köper sin klocka hos en auktoriserad återförsäljare. Dels vet de då klockans fulla historik och är garanterad en klocka i bra skick. Om man istället är intresserad av vintage är ett etablerat och känt auktionshus att rekommendera. 

Här är terrängen mer komplex och detaljer är avgörande när det kommer till pris. Det kan vara värt att hålla koll på eventuella återrop och se om du kan få köpa klockan efter auktion, om den inte blir klubbad.

Kända varumärken och klockor som ökar i värde

Rolex Daytona och Patek Philippe Nautilus är klockmodeller som ökat rejält i värde de senaste 3-5 åren. Anledningen till detta är till stor del till följd av ett utbud som inte kunnat mätta efterfrågan. Det är omöjligt att veta vad som blir framtidens mest eftersökta modeller och nästa Paul Newman.

En del klockexperter förutspår att Rolex Submariner, Tudor Heritage Black Bay, Rolex Explorer 2016 (ursprungligen släppt 1963), Omega Seamaster 300 och Omega Speedmaster (Moonwatch) samt Royal Oak 15202ST Jumbo 2022, kommer ha en bra resa framför sig. Är du nyfiken på att lära dig mer om Rolex? Då kan du läsa om Historien om Rolex.

Vill du själv försöka titta runt och sia om morgondagen, kan ett tips vara att hålla utkik efter klockor som är med i filmer, eller bärs av någon person som du tror kommer få en boom i framtiden. Här kan du läsa mer om värdeökning på Rolex och Audemars-Piguet.

Hur skyddar jag värdet på klockan?

Förvara box och certifikat på en säker plats. Om du har ett kassaskåp hemma, eller hyr ett bankfack, är det bäst att låsa in det där. Framför allt en förlust av certifikatet kommer dra ned värdet på din klocka avsevärt.

Brookfields klockförsäkring gäller utan självrisk så om du råkar ut för en skada behöver du inte tveka med att lämna in klockan för reparation. Om en skada åtgärdas men klockan förlorar i marknadsvärde, t.ex. för att urtavlan behövts bytas ut, lämnar Brookfields klockförsäkring även ersättning för eventuellt värdetapp upp till försäkringsbeloppet.

Försäkra dina exklusiva klockor

Det viktigaste är att din försäkring är anpassad för klockor, gärna med ett försäkringsbolag som vet och förstår denna typ av egendom. Om du har svårt att få svar på dina frågor och hur försäkringen gäller, eller hur värdet beräknas vid en skada, är det en varningsflagga för att det inte kommer att fungera som du önskar den dagen du behöver använda försäkringen.

Eftersom värdet på din klocka kan komma att ändras över tid är det viktigt att då och då kontrollera så att det försäkrade värdet, alltså försäkringsbeloppet, är tillräckligt. Om du är första ägare till klockan och har försäkrat den med Brookfield från köpet kan du få skydd till nyvärde.

Därför behöver du höja upp ditt värde i försäkringen i takt med att tillverkaren höjer priset för att var säker på att försäkringsbeloppet räcker till om du skulle förlora din klocka. Om marknadsvärdet skulle komma att stiga och gå om nypriset för modellen kan du istället välja att uppge marknadsvärdet och försäkra det högre beloppet. Om marknadsvärdet skulle komma att stiga och gå om nypriset för modellen kan du istället välja att uppge marknadsvärdet och försäkra det högre beloppet.

Är du osäker kan du göra en värdering och vi på Brookfield rekommenderar gärna någon som kan hjälpa dig. Många följer även värden på sajter som Chrono24 som kan ge en bild av värdeutveckling om du är en registrerad användare och fyller i klockans referensnummer och andra detaljer.

Vintageklockor eller mycket ovanliga modeller är det svårare att få en uppfattning vid en egen kontroll jämfört med en klocka som köps och säljs i större omfattning, och via handlare som är relevanta med hänsyn till geografi, t.ex. en något år gammal Rolex Submariner Date.

Se även till att din försäkring täcker reparation hos en auktoriserad återförsäljare, eller att de kan hjälpa dig att få den reparerad av en lämplig specialist om den skickas till utlandet. På Brookfield är utgångspunkten att du ska få vända dig till samma butik där du köpte din klocka, givet att de är auktoriserade och kan hjälpa dig.

När du köpt din klocka

Genom Brookfields samarbete med välrenommerade och auktoriserade återförsäljare såsom NYMANS UR 1851 och KRONS kan du få erbjudande om kostnadsfri försäkring de första 30 dagarna från när du köper din klocka.

Skyddet gäller då direkt så att du kan lämna butiken tryggt. Tala med din återförsäljare eller kontakta oss för mer information.

Vill du ha förslag på försäkring?

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.