Avvikande telefontider: tors 9/5, fre 10/5 – Stängt. Offertförfrågan och skadeanmälan kan göras via hemsidan.

Är din samling rätt försäkrad?
Att samla, oavsett om det är serietidningar eller 1800-tals konst, är en investering i både pengar och tid. Därför är det viktigt att skydda dina dyrgripar från oväntade missöden.

Är din samling rätt försäkrad?

Hobby eller livslång passion

Vissa är på jakt efter sällsynta originalomslag till serietidningar medan andra försöker få tag i 1800-tals konst med spännande proveniens. Samlandet kan spänna över vitt skilda områden, avgränsat till en viss tidsperiod, ett tema eller en stil. Vissa samlingar kan till och med bli så pass stora och unika att de hamnar på museer.
För många är samlandet en hobby starkt förknippad med barndom, men för andra en livslång passion. Samlandet innebär bland annat att söka, förvärva och bevara. Idag, tack vare internet och digitaliseringen av andrahandsmarknaden, kan alla upptäcka, utöka och underhålla en samling.

Samlarobjekt

Samlarobjekt kan vara allt från frimärken och mynt till vinylskivor och vin, men allra vanligast är konst och design. För att skapa en samling behöver man inte ha miljoner på kontot. Du måste alltså inte äga en oljemålning av Anders Zorn eller en skulptur av Carl Milles. Du kan lika gärna samla på litografier av Jockum Nordström eller akvareller av Lena Cronqvist.
Men oavsett om du har en Zorn eller en Cronqvist hängandes på väggen så får du inte glömma samlingen porslin av Stig Lindberg eller matsalsbordet från Ikeas 1700-tals serie. Tillsammans kan dina dyrgripar vara värda mer än vad du tror. Beroende på ålder, skick, utbud och efterfrågan kan föremålet säljas för mer eller mindre än vad du betalade för det.

Försäkra samling

Oavsett om du precis har påbörjat en samling eller om du har samlat under flera års tid, kommer du vara i behov av en specialförsäkring. Det är alltså aktuellt för många typer av samlare och inte bara för den med den mest värdefulla och betydelsefulla samlingen. Tillsammans kan dina designobjekt och konstverk vara värda mer än vad du tror.

Det är därför viktigt att bevara föremålets skick, ifall du en dag bestämmer dig för att sälja delar av eller hela din samling. Du har trots allt investerat pengar, tid och energi i att varsamt utöka och bevara den. Ta vårt quiz för att ta reda på om din samling är rätt försäkrad.

Vill du ha förslag på försäkring?

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.

    Rulla till toppen