Avvikande öppettider: fre 3/11 stängt
rolex oyster perpetual explorer
Att köpa en Rolex kan innebära en stor investering, vilket gör det till ett beslut som inte bör tas alldeles för lätt. Innan du bestämmer dig, finns det flera viktiga aspekter som rör just de här klockorna som du bör ha i åtanke.

13 Viktiga saker att överväga vid köp av Rolex 2023

1. Varför du ska överväga att köpa en Rolex

Rolex är inte bara ett varumärke, det är en tillverkare med en lång och anrik historia och ett av de mest exklusiva märkena som står för kvalitet och pålitlighet.
När du köper en klocka i den här kalibern, får du en klocka som är känd för sin precision inom tid och hållbarhet. Med den här sortens klocka på handleden visar du att du uppskattar klassisk design och ett välgjort hantverk.

2. Förståelse för olika priser

Prissättningen på de här olika klockorna kan variera kraftigt och orsakerna till det kan vara många. Varje modell är resultatet av noggrann konstruktion och design, med högkvalitativa material och exklusiva urverk som ger varje klocka ett unikt värde. Priset varierar beroende på modell, ålder och kondition, samt om den har särskilda egenskaper eller tillhör en särskild serie. Även sällsynthet och efterfrågan kan påverka priset på vissa modeller.

Priserna varierar kraftigt beroende på modell, material och ålder. En ny Rolex kan kosta alltifrån 70 000 SEK till över 1 miljon SEK. Sedan beror det på om du har möjlighet att köpa klockan direkt från en auktoriserad återförsäljare eller om du behöver söka dig till andrahandsmarknaden.

3. Försäkringskostnader

En Rolex är en värdefull ägodel och bör därför ha en ordentlig och omfattande klockförsäkring. Försäkringskostnaderna skiftar beroende på klockans värde så räkna med några procent av värdet per år. 

En av de största skillnaderna med att köpa en Rolex eller liknande kvalitetsur av denna klass är hängivenheten till kvalitet och precision.

4. Skillnaden med att köpa ett kvalitetsur som Rolex

En av de största skillnaderna med att köpa en Rolex eller liknande kvalitetsur av den här klassen är hängivenheten till kvalitet och precision.

Varje klockmodell genomgår noggranna tester innan de lämnar fabriken, vilket säkerställer att varje klocka upprätthåller märkets rykte för överlägsen kvalitet.

rolex oyster perpetual datejust

5. Designen på klockan

En Rolexklocka är tidlös och har visat sig hålla stilen i decennier. Den har en perfekt mix av robust, praktiskt och modern design med hög kvalitet. Rolex Oyster Case är kanske den mest kända designaspekten.

Den här Rolex-modellen var först introducerad 1926, med sin vattentäta boett (därav namnet “Oyster”), och dess robusta och praktiska design är fortfarande en utmärkande faktor än idag.

Den här skyddar urverket från vatten, damm och stötar, vilket gör de här klockorna extremt hållbara.

Därefter kommer urtavlan, som är distinkt och lättläst.

Rolex använder bara de bästa ädelstenarna för sina tim-markeringar, och varje sten sätts för hand vilket även det krävs erfarenhet och precision. I vissa modeller, som Rolex Day-Date, finns det också ytterligare funktioner med både dag- och datumvisning. Armbandet är ytterligare en viktig designaspekt. Oavsett om det är ett Oyster-, President- eller ett Jubilee-armband, så är varje modell bearbetad och polerad för att garantera bästa möjliga komfort och hållbarhet. Presidentarmbandet togs fram specifikt för Day-Date på 50-talet och är ett bevis på Rolex känsla för tidlös design. Till sist är det urverket. Varje rörelse är ett mästerverk av precision, tillverkat internt och med omsorgsfullt utvalda material.

6. Olika modeller

Det finns många olika sorters Rolex-modeller att välja mellan, som Daytona, Submariner, Datejust, GMT, Day-Date eller YachtMaster. Alla har sina egna specifika egenskaper och kommer i varierande prisklasser.

Så det är egentligen bara upp till dig själv, vilka preferenser du har när det gäller klockor.

7. Begagnad eller ny

Att köpa en ny Rolex direkt från en auktoriserad återförsäljare innebär att du kommer att vara den första ägaren av klockan, och till skillnad från en begagnad så kan du vara säker på att klockan är i perfekt skick och kommer med fullständig dokumentation och tillverkargaranti. Å andra sidan kan en begagnad klocka, eller så kallad pre-owned, erbjuda fler möjligheter med tanke på att klockan kan säljas till lägre pris än nyvärdet.
Dessutom, om du är intresserad av äldre modeller som inte längre tillverkas, eller sällsynta versioner som är svåra att hitta, kan den begagnade klockan vara din bästa investering. Dock bör du vara noggrann och se till att klockan är äkta och i gott skick, så det kan vara klokt att få den inspekterad av en betrodd urmakare. Sammanfattningsvis finns det fördelar och nackdelar med båda alternativen, och ditt val beror i slutändan på dina personliga preferenser och nuvarande budget.

8. Investering

Rolexklockor är ofta dyrare än många andra klockor och är något av de mest kända märkena i världen. En väldigt bra egenskap är dock att de tenderar att bibehålla sitt värde och i vissa fall kan de till och med öka i värde över tid.

Förutom Rolex finns det också andra exklusiva klockmärken som kan vara värda att investera i. Särskilt sällsynta eller eftertraktade modeller kan vara en bra investering.

9. Kontrollera äktheten